Ce este boala parodontală?
Boala parodontală (parodontoza) reprezintă o afecţiune inflamatorie a gingiei, declanșată de placa bacteriană, de tartru și de bacteriile din cavitatea orală. Toate acestea nu dor în faza incipientă, dar în timp pot duce la pierderea dinților.
Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor țesuturilor care înconjoară dinții. Medicul specialist parodontolog este cel care se ocupă de tratarea afecțiunilor parodontale.
Afecțiunile parodontale
Afecțiunile parodontale pot fi depistate în fază incipientă (gingivita) care afectează țesuturile moi (gingiile) sau într-o formă mai avansată, denumită parodontită (parodontoză), care afectează atât gingiile, cât și țesuturile care înconjoară dintele.
Așadar, dacă ai unul dintre următoarele semne: sângerări gingivale, respirație urât mirositoare, dinți sensibili, sau gingii inflamate, nu mai amâna vizita la medical dentist. S-ar putea să fie prea târziu. Echipa SmileLab îți stă la dispoziție pentru orice întrebări ai.
În cadrul consultației de specialitate, medicul specialist realizează examinarea cavității orală, investigații radiologice, analizează placa dentară, tartrul și verifică starea de sănătate a țesutului gingival. Apoi, alege cel mai potrivit tratament pentru încetinirea evoluției bolii.
Etapele apariției bolii parodontale (popular parodontoză)
Gingivita reprezintă prima etapă în evoluția bolii parodontale. Aceasta poate fi identificată prin inflamarea și înroșirea gingiilor, precum și sângerarea în timpul periajului dentar. Netratată la timp, aceasta se poate extinde la nivelul osului, afectând rădăcina dintelui. Aceasta este următoarea etapă și poartă numele de parodontită.
Din păcate, conform studiilor, este prezentă în rândul a peste 45% din rândul adulților tineri.Datorită faptului că afectează persoanele cu dinții aparent sănătoși, aceasta poate fi tratată cu superficialitate și nu de puține ori pacienții se prezintă la medic într-un stadiu destul de avansat al bolii cu mobilitate dentară crescută și cu șanse minime de vindecare. Astfel, se ajunge la singura soluție de reabilitare orală și anume, tratamentul implantologic. De aceea, prevenția este cel mai puțin costisitor și dureros tratament.
Descoperită la timp, boala parodontală poate fi ținută sub control, iar sănătatea gingiilor și a rădăcinii dinților restabilită.
Cauze și factori de risc în boala parodontală
- Fumatul
- Lipsa igienei dentare
- Carii, infecții dentare
- Placa bacteriană, tartrul
- Tratamente medicamentoase (medicație oncologică, contraceptive orale)
- Afecțiuni sistemice precum diabetul, imunitate compromise
- Factori genetici
- Aparate ortodontice fixate inadecvat.
Tratamentul bolii parodontale
Totul începe cu un consult de specialitate. Odată diagnosticată, boala parodontală implică vizite periodice la medicul parodontolog, care decide etapele tratamentului.
Parodontoză?
Pentru tratarea bolii parodontale, vino la SmileLab.