Review us on

Google!

Protetică dentară Brașov

Protetica dentară este acea ramură a stomatologiei care se ocupă înlocuirea dinților, atunci când ei lipsesc, prin lucrări protetice fixe, semi-mobile și mobile. Scopul final este acela de a reda un zâmbet echilibrat estetic, functionalitate masticatorie, fonatie corespunzătoare, toate acestea menținând sănătatea orală și generală a pacientului.

Lucrări protetice fixe

Restaurările dentare din prezent sunt efectuate cu ajutorul unor tehnologii de ultima generatie și cu pregătirea unei echipe de specialiști: protetician, chirurg, parodontolog, endodont, ortodont. Clinica noastră are toată această echipă alături.

protetica dentara Brasov, coroane dentare Brasov, proteza dentara

Fațete dentare: Acestea sunt cea mai minim invazivă metodă de a reface un dinte. Se îndepărtează doar o cantitate mică de smalț. Ulterior se aplică fațetele pe suprafața vizibilă a dinților cu scopul de a îmbunătăți și de a corecta anumite deficiențe ale zâmbetului. Ceramica, materialul din care se realizează este un material durabil, biocompatibil, prietenos cu dintele și gingia.

Cu toate acestea igiena dentară nu trebuie neglijată. Așadar, dacă întâmpini probleme precum strungăreața, dinți cu spațieri, ciobiți, dinți cu modificări de culoare, fațetele pot fi o soluție optimă. Categoric, acest lucru se poate stabili în urma unui consult de specialitate în care se observă ocluzia și alte detalii. Fațetele se aplică pe grupul dinților frontali, nu și pe măsele.

protetica dentara Brasov, coroane dentare Brasov, proteza dentara

dr. Raul Ianoș

medic dentist generalist, competență protetică dentară
coroane dentare | proteze dentare

dr. Laura Buvnariu

medic dentist, competente în estetică dentară / facială, plasmolifting (PRP)
fațete dentare | incrustații dentare

Coroane dentare: Reprezintă soluția ideală pentru un zâmbet sănătos și frumos. Se apelează la acest tip de tratament atunci când un dinte este cariat excesiv, fisurat, fracturat, are forme inestetice, a suferit un tratament de canal, în tratamentul implantologic. Coroanele dentare intră și ca piesă componentă a unei punți dentare.

Coroana dentară arată și se simte la fel ca un dinte natural. Spre deosebire de fațete, acestea îmbracă toată suprafața dintelui într-o piesă din ceramică sau zirconiu de o duritate crescută. Coroanele dentare sunt indicate atât pentru grupul dentar frontal cât și lateral.

protetica dentara Brasov, coroane dentare Brasov, proteza dentara

Încrustații dentare (inlay, onlay): Sunt o alternativă la plomba obișnuită prin care se reface dintele, dar de data aceasta nu din material compozit ci din ceramică, complet fizionomică. Prin aceasta tehnică se restabilesc punctele de contact dintre dintele afectat și dinții vecini fără a afecta papila interdentară și gingia.

Dispozitiv corono-radicular (DCR): este o piesă protetică prin care se reface bontul protetic. Se recomandă pacienților care au coroana dentară afectată.

Punți dentare: sunt lucrări fixe protetice ce acoperă zonele cu dinți lipsă. Acestea înlocuiesc zonele lipsă, refac funcția masticatorie, previn migrarea dinților, previn afectarea dinților vecini prin procese carioase, previn boala parodontală și de aici și alte  afecțiuni generale ce pot apărea ca urmare a lipsei funcției masticatorii datorate pierderii dinților. Pentru realizarea unei punți medicul dentist trebuie să șlefuiască din dinții vecini pentru a creea spațiu pentru coroane.

protetica dentara Brasov, coroane dentare Brasov, proteza dentara

Proteze dentare: Protezele dentare sunt acele dispozitive care maschează dinții lipsă. Acestea pot fi totale sau parțiale. Pot fi de asemenea mobile, mobilizabile cu sisteme speciale, scheletate, dar și pe implanturi. Acestea simulează aspectul natural al dinților și gingiilor și servesc la masticație, fonație, dar și un aspect estetic îmbunătățit.

Pacienții care ajung la acest tratament sunt de obicei în vârstă sau care suferă de boală parodontală sau datorită unor accidente. Oricare ar fi tratamentul ales, cel mai bun tratament este prevenția.

Orice soluție protetică s-ar alege, igienizarea este esențială. De asemenea o alimentație sănătoasă cât și controalele de rutină  la medicul dentist sunt esențiale pentru longevitatea lucrărilor protetice cât și a sănătății cavității orale și generale.

Ai nevoie de lucrări dentare?

Ai ajuns la locul potrivit!

Întrebări & răspunsuri

Protezele totale sunt conventionale sau imediate, în funcție de momentul în care sunt folosite. Cele imediate sunt folosite imediat dupa îndepartare dinților naturali. Avantajul constă în faptul că nu trebuie să rămâneți fără dinți în perioada în care gingia se vindecă. După vindecare, se iau măsuri pentru proteza convențională.
În timp, gingiile și oasele se micșorează, iar maxilarul se realiniază. Medicul stomatolog va stabili cauza nepotrivirii protezei. Proteza trebuie schimbată la aproximativ cinci ani și realiniată la fiecare doi ani.
Studiile au arăta că implanturile pot dura de la 20 de ani până la o viață întreagă, dacă sunt îngrijite corespunzător și sunt respectate vizitele regulate la medic. Următorii factori pot reduce viața implanturilor: sănătatea generală rpoastă, igiena orală deficitară, fumatul și scrâșnitul dinților. Din cauza deteriorării, unele părți ale implantului pot necesita înlocuire.
Vă veți simți ciudat cu noua proteză, timp de câteva săptămâni. O veți simți „largă”, până cand mușchii obrajilor și limba se vor obișnui să o mențina stabilă. Iritația și durerea ușoara nu este ceva neobișnuit. Este posibil să crească producția de salivă, însă pe măsură ce gura se va obișnui cu proteza, aceste probleme se vor diminua. De obicei, este nevoie de câteva consultații la stomatolog, după ce este fixată proteza. Dacă iritația și durerea persistă, consultați medicul.
Începeți cu alimente moi, tăiate în bucățele mici. Mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii, încercând să mențineți proteza în poziție corectă. Pe măsură ce vă obișnuiți cu mestecatul, adăugați noi alimente, până când reveniți la dieta normală. Atenție la mâncărurile fierbinți sau prea tari, precum și la oasele ascuțite.
Adezivul poate oferi un plus de siguranță cu privire la stabilitatea protezei, însă nu reprezintă o soluție în cazul protezelor care se mișcă și sunt largi. Acestea din urmă trebuie înlocuite.
Protezele sunt foarte delicate și se pot sparge dacă sunt scăpate. Țineți-le deasupra unui prosop atunci când le manevrați. Asemenea dinților naturali, proteza trebuie periată de două ori pe zi, pentru îndepărtarea plăcii dentare și a resturilor de mâncare. Evitați periuțele cu perii duri și substanțele abrazive. Protezele se pot deforma dacă se usucă sau dacă sunt lăsate peste noapte în apă caldă.
Nicio proteza nu este permanentă. Gura se afla în continuă schimbare, astfel încât proteza va trebui ajustată de către medic. Durata aproximativă de viață a unei proteze este de cinci ani. În timp, oasele și gingiile se micșorează, fapt ce duce la realinierea maxilarului. Proteza care nu mai este fixata bine poate produce dureri și infecții, precum și dificultăți la mestecat și vorbit.
STOMATOLOGIE
stomatologie | clinică dentară | implanturi dentare | coroane & fațete dentare