Ortodonție Brașov
Ortodonția este partea stomatologiei ce se ocupă de alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată și corectă. Medicul specialist ce realizează aceste tratamente se numește ortodont. Nu orice medic poate realiza acest tratament.
Ce rezolvăm prin tratament ortodontic?
- Reabilitarea mușcăturii
- Alinierea dinților poziționați greşit, distanțați, rotați, îngrǎmǎdiți, igienǎ îngreunat
- Evitarea patologiei temporo-mandibulare, dureri articulare, dureri de cap, bruxism, durere frecventǎ de maxilar
- Reintegrarea socialǎ a pacienților cu modificǎri anatomice grave
- Obtinerea unui echilibru muscular
- Obtinerea simetriei faciale
- Începerea unui tratament cu fațețe sau coroane dentar
- Necesitatea unui tratament cu implanturi dentare unde nu existǎ suficient spațiu interdentar.
Tipuri de aparate dentare
Aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. De asemenea aparatele dentare se impart în aparate metalice, ceramice sau din saf. Medicul este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului.
Cine are nevoie de tratament ortodontic?
Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinţii, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex, intersectându-se cu implantologia sau protetica.
Tratamentul ortodontic reprezintă o manopera complexă. Complexitatea constǎ în analiza invetigațiilor paraclinice şi elaborarea planului de tratament in concordanțǎ cu receptivitatea organismului la modificǎrile induse de cǎtre clinician. Este o manoperǎ non chirurgicalǎ care prin intermediul forțelor si capacitǎților de mişcare a dinților vor crea o aliniere, esteticǎ şi funcționalitate. De asemenea este o manoperǎ ce necesitǎ timp şi rǎbdare din partea pacientului.
Durata și costul unui tratament ortodontic
Durata tratamentului ortodontic, diferǎ în fincție de multe aspecte ce trebuie luate în calcul: model de studiu, radiografii, CT, măsurători etc. Costul se poate stabili tot în urma aceastei consultații și în funcție de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.
Avantaje tratament ortodontic
- Estetică dentară îmbunătățită,
- Prevenție dentară prin alinierea dinților
- Reabilitarea muşcǎturii
- Obținerea simetriei faciale.
Dezavantaje tratament ortodontic
- Implicare realǎ a pacientului
- Răbdare, mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare
- Uneori durere
- Unele alimente nu pot fi consumate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).
Aparate dentare pentru copii
De unde știi când este necesară purtarea unui aparat dentar pentru copii?
- Copilul tău respiră pe gură
- Copilul tău prezintă adesea cearcăne şi obosealǎ
- Dinții copilului sunt poziționați stâmb sau incorect în os
- Dinți înghesuiți la copil
- Distanța dintre maxilare este mare.
Tipuri de aparate dentare
Trainerele dentare: Realizate dintr-un silicon special, aceste aparate par ușor de utilizat. Cu toate acestea ele sunt eficiente sub ghidarea medicului ortodont. Sunt de folos la copiii care sug degetul, rod diverse obiecte, îşi interpun limba între maxilare, scrâșnesc din dinți sau respiră predominant pe gură.
Aparate dentare mobile și dispozitive speciale: Dispozitive personalizate realizate în laboratorul de tehnică dentară, în urma amprentării maxilarului, acestea remediază anomalii dentare uşoare sau medii, prin exercitarea de forţe controlate asupra dinţilor şi maxilarelor. Aparatele dentare mobile sunt recomandate copiilor, cu indicaţia de a fi purtate în permanență atât ziua cât şi noaptea, mai puţin în perioada meselor şi atunci când are loc igienizarea dinţilor. Se folosesc pentru o perioadă relativ scurtă, ca parte dintr-un plan de tratament mai amplu.
Aparate dentare invizibile cu gutiere transparente (alignere / gutiere transparente): Sunt cele mai confortabile și ușor de purtat aparate dentare. Planul de tratament este 100% personalizat de la început.
Aparate dentare fixe metalice sau estetice: Aparatul dentar metalic este cel mai popular model de aparat dentar, grație eficienței sale crescute la orice vârstă și a prețului cel mai avantajos. Aparatul dentar metalic este un aparat fix, care se poartă fără întrerupere pe o perioadă ce poate varia între 12 și 24 de luni, în funcție de complexitatea anomaliilor dentare. Pe perioada tratamentului ortodontic, se impune reglajul aparatului o dată la 4-6 săptămâni. Efectele deplasării dinților sunt sigure și cu rezultate excepționale, chiar și în cazul afecțiunilor severe.
Aparat dentar în Brașov?
Vino la clinica SmileLab pentru tratament ortodontic.