Review us on

Google!

Stomatologie pediatrică

Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, este o ramură  a stomatologiei care se ocupă de îngrijirea și tratamentul sănătății orale a copiilor, de la sugari până la adolescenți.

Beneficiile pedodonției (stomtologiei pediatrice):

  • Identificarea problemelor dentare și diagnosticarea afecțiunilor specifice vârstei lor
  • Educație cu privire la igiena orală corectă, alimentația sănătoasă și alte măsuri preventive pentru a evita apariția cariilor și a altor afecțiuni orale și/ sau obiceiuri orale nedorite (cum ar fi suptul degetului sau a suzetei)
  • Tratarea cariilor dentare la copii și păstrarea dinților pe arcadă
  • Evaluarea și gestionarea problemelor de aliniere dentară și dezvoltare a maxilarelor la copii. Prin intervenția timpurie, medicii pedodonți pot recomanda tratamente ortodontice preventive sau corective pentru a ghida creșterea și dezvoltarea dentiției într-o manieră sănătoasă.

Vizitele copiilor la medicul dentist trebuie să fie prioritare pentru orice părinte. Spre deosebire de afecțiunile dentare ale adulților, cariilor copiilor se extind foarte repede. Ele produc durere și, uneori, pierderea prematură a dinților, chiar și la cateva luni după apariția lor. Atâta  timp cât urmezi recomandările medicilor pedodonți, copilul tău va crește zâmbind fără griji.

dr. Olga Brînza

medic specialist ortodontie și ortopedie dento-facială
dentist copii Brașov | pedodonție

dr. Laura Buvnariu

medic dentist, competente în estetică dentară / facială, plasmolifting (PRP)
dentist copii Brașov | pedodonție

Bine de știut

Dentiția copiilor se formează cel mai devreme la 4 luni, odată cu apariția primilor dinți de lapte. Cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani și este foarte important să mențineți sănătatea lor. Cariile neglijate duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților și a arcadelor dentare. Dinții permanenți apar în jurul vârstei 6 ani si continuă până în jurul vârstei de 21 de ani.

Pentru prevenția cariilor recomandăm să începeți periajul dinților copiilor imediat ce primul dinte a erupt. Se recomandă vizita la medicul stomatolog pediatru în jurul vârstei de 1 an. Se respectă  periajul profesional recomandat de medicul stomatolog pediatru.

De ce este necesară sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este una dintre cele mai moderne metode de prevenție a cariilor dentare din sfera stomatologiei la copii. Se recomandă începând cu vârsta de 3-4 ani. Imediat după erupție, molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentară.

stomatologie pediatrica Brasov, dentist copii, pedodontie

stomatologie pediatrica Brasov, dentist copii, pedodontie

Tratează cariile copilului la timp

Tratamentele dentare la copii nu pot fi amânate din cauza structurii dintelui de lapte. Ele se extind repede, provocând durere și scăderea imunității. Vizita la dentist este esențială, pentru a evita apariția cariilor. Acestea cel mai adesea nu se observă. Un simplu punct pe suprafața dintelui poate însemna o carie profundă în 7 ani - primul control ortodontic.

Aceasta este vârsta la care pot fi realizate tratamentele cu aparat dentar foarte ușor. Uneori, peste această vârstă, tratamentele devin mai anevoioase, necesită mai multe intervenții și un timp mai mare pentru îndreptarea dinților.

Da, copilul tău poate crește fără traume cu dentiștii, daca se țin cont de niște reguli simple:

  • Răbdare și cunoștințe despre dezvoltarea lui sănătoasă
  • Respectarea indicațiilor medicului stomatolog cu privire la ședințele  de profilaxie
  • Igienă orală și folosirea aței dentare.

Vă așteptăm cu cei mici la SmileLab pentru o experiență fără frică și multe cunoștințe cu care plecați acasă.

Dentist pentru copilul tău?

Vino la clinica dentară SmileLab din Brașov!

Întrebări & răspunsuri

Recomandăm ca prima vizită la medicul pedodont în Brașov să aibă loc în momentul apariției primului dinte sau înainte de împlinirea primului an de viață.
Rolul dinților de lapte este esențial, chiar dacă se vor schimba. Ei ajută la masticarea corectă a alimentelor, la formarea vorbirii și păstrează locul pentru dinții permanenți. Neglijarea sănătății lor poate duce la probleme serioase, inclusiv carii, infecții și probleme de aliniere a dinților permanenți.
Este imperativ sa schimbati periuta de dinti in momentul in care aceasta se uzeaza, o data la cel mult trei luni. Medicul dentist recomanda schimbarea periutei si dupa efectuarea unui detartraj in cabinetul stomatologic, deoarece aceasta retine bacterii si se poate produce o reinfectare. Daca observati deteriorarea sau schimbarea formei perilor intr-un timp foarte scurt de la inceperea utilizarii periutelor dentare, este indicat sa va adresati medicului stomatolog, deoarece acesta este un indicator al unui periaj realizat incorect.
Periuta electrica se foloseste dupa varsta de 3 ani. Pana atunci, este indicat ca cel mic sa foloseasca o periuta de dinti manuala sub supravegherea parintelui. Exista diferite tipuri de periute in functie de varsta celui mic, iar medicul pedodont va poate face recomandari dupa consultatie.
Eu recomand sigilarea maselelor celor mici, mai ales daca acestia au si o igiena deficitara, iar morfologia dintilor prezinta numeroase santuri si fosete care retin mancarea. Ideal este sa se sigileze dintii imediat ce dintii permanenti au erupt.
STOMATOLOGIE
stomatologie | clinică dentară | implanturi dentare | coroane & fațete dentare