Cinci convingeri greșite în stomatologie
„Se spune ca de la natura, Dumnezeu, univers, you name it, primesti doua perechi de dinti gratis. Pe a treia o platesti.”
Multi pacienti au convingerea ca:
1. Detartrajul ataca smaltul dentar, face dintii sensibili si mobili.
Cat se poate de FALS. Tartrul este de fapt acel biofilm intarit pe dinti, format in urma fermentatiei resturilor alimentare ramase in spatiile retentitve. Acesta modifica PH-ul salivar si intreg microbiomul oral. Acesta devine un mediu propice dezvoltarii acelor bacterii “nebenefice” care ataca atat smaltul dentar cat si gingiile, ducand astfel la aparitia cariilor , a gingiilor sensibile , sangerande. De multe ori tartrul nici nu se vede , aflandu-se sub gingie . In mod normal gingiile nu sangereaza. Cand acestea incep sa sangereze la periaj , una dintre cauze poate fi si existenta tartrului. De aceea detartrjul este important. Recomandat este detartrajul o data la 4-6 luni.
Cum se face?
In cabinetul nostrum folosim piesa cu ultresunete de la EMS ( aka dam varianta – facem reclama si putem crea un program de afiliere cu ei :😊) , care foloseste tehnologia de ultima ora. Apoi urmeaza periajul profesional si Air-flow-ul si astfel dispar petele pigmentare de pe dinti cat si placa bacteriana restanta.
Mobilitatea dentara sau sensibilitatea care pot aparea in urma detartrajului, nu se datoreaza manoperei ci datorita problemelor parodontale avansate, a retractiilor gingivale, a radacinilor expuse, a dintilor sensibili in general. De aceea este important consultul stomatologic o data la 6 luni, acel control de rutina. Astfel poti afla cu exactitate ce se intampla in gura ta si care este planul de tratament optim. Toate acele semne de intrebare isi vor gasi raspunsul si astfel nu mai apar confuzii, concluzii eronate, pareri nefondate, credinte gresite.
Va asteptam la Smile Lab, laboratorul de zambete unde tratamentele sunt fara durere . Punem accent pe empatia cu pacientul pentru ca ne pasa si vrem sa vedem cat mai multe zambete fara frica si durere.
2. Radiografiile radiaza. Sunt daunatoare.
Cat se poate de FALS. Tehnologia actuala foloseste o doza mica de radiatii care nu afecteaza starea de sanatate. Radiatiile sunt mai mici decat cele de la telefon sau avion. Acestea sunt necesare pentru evaluarea corecta si complete a cavitatii orale. Radiografia dentara ne arata cee ace nu putem vedea cu ochiul liber. Ne arata cee ace este in os . Pot exista infectii cornice, care pot fi descoperite doar cu ajutorul radiografiilor. Tehnologia moderna, digitala scade doza de radiatii de aproximativ 10 ori fata de cea clasica , conventionala. Asa ca , nu mai este cu panica!!
Inca ceva : mediul in care traim , aerul, apa, calatoriile cui avionul, telefonul, cuptorul vcu microunde, placerile si obiceiurile omului modern , toate acestea ne expun zilnic radiatiilor. Doza anuala de risc este de 100.000 de (micro – tre semnul ala ) Sv. Doza anuala la care poate aparea starea de great[ este de 2000 de micro Sv . Doza letala este de 10000 de micro Sv. Acum o radiografie retroalveolara genereaza o cantitate de radiatii de 1-2 micro SV, cea panoramica digitala 6-7 micro Sv. Fa un calcul, avand in vedere cifrele de mai sus. Oare de cate radiografii ai nevoie pentru a-ti pune viata in pericol? Inca ceva: viciile, precum fumatul unui pachet de tigari/zi , genereaza o canitate de radiatii de aproximativ 35-40 micro Sv.
Asa ca… daca e sa alegi , alege constient. Pentru mai multe informatii , o intreaga echipa itista la dispozitie la Smile Lab sau laboratorul de zambete.
3. Daca mi-am facut plombe, lucrari protetice, proteze , implanturi, GATA – nu mai am nevoie de dentist. Nu mai am nevoie de ingrijire.
Cat se poate de FALS. Chiar daca nu mai sunt dintii nostri, gura, gingia , suportul osos inca este al nostru. Placa bacteriana se depune si pe suprafata acesto lucrari.Dintii de sub lucrare sse pot caria datorita tartrului depus, iar portezele neigenizate duc la respiratie urat mirositoare , inflamatii gingivale, schimbarea PG-ului salivar, a microbiomului oral. Laboratorul de zambete are o intreaga echipa, tanara, pasionata si care iti poate elucida acest mare mister.
4. Dntii de lapte nu sunt importanti. Oricum ei se schimba.
Cat se poate de FALS. Dintii temporari exista pentru ca ei au mai multe roluri: sa mestecam , sa vorbim, sa ne dezvoltam aracdele dentare. Ei pastreaza locul pentru dintii definitive. Atunci cand pierzi prea devreme acesti dinti de lapte , spatiul se miscoreaza , iar dintii definitive nu vor mai avea loc pe arcadele dentare. De aici toata distractia cu aparatul dentar.
Se spune ca de la natura, Dumnezeu, Univers, you name it, primesti doua perechi de dinti gratis. Pe a treia o platesti .Asa si este . Acum faptul ca primesti doua perechi de dinti , asta nu inseamna ca a doua pereche e mai importanta ca prima. Natura a creat corpul uman in cat mai intelligent mod posibil si asa a creat legaturile incat toate cele in corpul uman sunt legate intrele ele si toate au la fel de mare importanta pentru celelalte. Nimic nu e creat fara cap , iar corpul uman este cea mai smechera tehnologie din acest univers care nu prea poate fi replicata de nici o inteligenta artificiala. Asa ca, asa cum primesti aceasta “unealta” bine gandita, nu iti bate joc de ea , ai grija , respect-o si iti va fi de cel mai mare ajutor in viata.
Hai la Smile Lab sau laboratorul de zambete sa te invatam cum sa ai grija de gura ta , cum sa previi inainte de orice tratament.
5. Ma doare maseaua de la “curent” / “M-a tras curentul”
Probabil ai avut si tu, draga cititorule odata in viata momente in care te-ai gandit astfel sau ai auzit la cei din jur zicand asta. Cat se poate de FALS. Cred ca, doar in Romania am auzit aceasta poveste despre curent si durere de dinti. Durerile de masele nu apar de la curent. A, poate se acutizeaza problema existenta de la acest “curent” . Asta ha isa zicem ca se accepta. Dar maseaua nu s-a stricat de la curent 😊. Cred ca intelegi ce vreau sa zic. Iar o masea cu nervul afectat, pe care o simti ca o senzatie de pulsatie constanta in creier, de zici ca s-a urcat inima la dinti, nu se trateaza cu VATA in urechi. Tratamentul stomatologic de specialitate este alegerea sanatoasa in astfel de situatii. De asemenea, nu este indicat sa iei antibiotic la voia intamplarii sau ca asa ai auzit ci mai degraba la recomandartea medicului si doar in cazul unei infectii.
Daca vorbim doar de o inflamatie a nervului, antibioticul nu are nici o treaba, ci mai degraba inlaturarea nervului, extirparea acestuia si tratamentul de canal al dintelui respectiv. In loc sa iti faci mai mult rau in necunostinta de cauza , mai bine alegi constient sa ifi faci bine si ne faci o vizita la Smile Lab unde noi iti putem spune cu exactitate si cu un limbaj usor de inteles ce este de facut.
dr. Laura Buvnariu
medic dentist, competente în estetică dentară
–
Lasă un comentariu
(Comentarii)